De inzet van hulplijntjes en waarom Opstellers meervoud is

Systemisch werken betekent dat ik met meer mensen werk dan alleen mijn klant, die op dat moment fysiek aanwezig is. Terwijl ik met een klant in gesprek ben, ‘zie’ ik ook alle mensen die om deze persoon heen horen. De kinderen komen voorbij, partners, collega’s, ouders, opa’s, oma’s etc. Regelmatig betrek ik ze actief bij het gesprek, door ze een stoel te geven of door ze in de vorm van een theekopje (dat kan daar prima mee) op de tafel op te stellen.

Er stapt dus meer mijn praktijk mee binnen dan alleen die ene persoon waar ik de afspraak mee heb. Zo kreeg ik laatst een bijzonder hulplijntje;

Een jonge vrouw, die ik in begeleiding heb, vertelt verdrietig dat haar oma een aantal dagen daarvoor is overleden. Ze had een sterke band met haar en zegt het als een groot gemis te voelen. Terwijl ik haar binnenlaat zeg ik in gedachte ook hallo tegen oma.

Vanwege haar moeizame relatie met haar ouders en broer komt ze bij mij. Ze vindt het lastig om haar grenzen aan te geven in deze contacten en wil er tegelijkertijd graag bij horen en goedkeuring krijgen. Nu haar oma is overleden ontstaat er meteen gedoe over de verdeling van oma haar spullen vertelt ze.

Ik maak nog iets meer ruimte voor oma, die zich volgens mij maar wat graag wil laten ‘horen’. Ik vraag mijn klant of ze het goed vindt dat ik samen met haar check wat oma tegen haar te zeggen heeft en of het voor haar klopt dat oma erg aanwezig lijkt te zijn. Als eerste ‘zie’ ik een koekjestrommel, antiek model, met op de onderkant een sticker. ‘Ja’ zegt ze dat is de koekjestrommel van oma en ze heeft op een aantal voorwerpen stickers geplakt met de naam van degene aan wie ze het wilde nalaten.

‘Ok’ zeg ik tegen haar en in gedachte tegen oma. Oma is nog niet klaar en ik krijg vervolgens een ketting te zien om haar nek, een vierkant plaatje met een sterrenbeeld. ‘Ja’ zegt ze daar zat ik als meisje aan te friemelen wanneer ik bij haar op schoot zat. Omdat ik toch nog twijfel aan de wonderlijke communicatie met deze oma, vraag ik haar in gedachte om me te laten zien welk sterrenbeeld erop staat. Met een kans van 1 op 12 kan ik het antwoord op deze vraag geen toeval meer noemen en alleen maar respect hebben voor wat zich aandient. Oma laat me vervolgens een half man, half paard afbeelding met een pijl en boog zien. Verbaasd kijken mijn klant en ik elkaar aan, wanneer zij bevestigend antwoord dat boogschutter klopt. Raak geschoten. Ze weet wat ze ‘op te eisen heeft’ van oma’s spullen, in goed en bijzonder overleg.

Wil je ook weten wat ik, mijn achterban en die van jou, voor je kunnen doen? Stuur me een bericht, ‘we’ kijken graag met je mee.