KORT TRAJECT

De psychosociale therapie die ik bied is gericht op een combinatie van systemisch werk en ACT.
Heb je last van/problemen met:

  • Piekeren
  • Onrust
  • Angst
  • Pleasen, jezelf makkelijk aanpassen in plaats van volgen wat jij zou willen
  • Trauma
  • Burn-out
  • Stress en spanningsklachten
  • Na een ingrijpende situatie je leven weer vorm geven, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, ontslag, overlijden of ziekteproces van jezelf of je partner
  • Relatieproblemen of problemen met het krijgen/behouden van een relatie
  • Gezondheid; bijvoorbeeld je gewicht, pijnklachten, chronische aandoeningen

Psychosocialetherapie richt zich op jou in wisselwerking met je omgeving. Hoe ervaar jij zelf je problemen en klachten, hoe is je gedrag, hoe is de invloed van je omgeving op je klachten en hoe is de wisselwerking met je omgeving? ACT is de meest nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie en richt zich op hoe je de relatie met je gedachten kunt veranderen. Deze vorm sluit goed aan bij de basis van de psychosocialetherapie. Vanuit dit uitgangsprincipe werk ik zogeheten systeemgericht. Dat wil zeggen dat je omgeving waar mogelijk actief betrokken wordt in de therapie.

Het kan enorm helpend en werkend zijn wanneer je je partner, vrienden en familie actief op de hoogte brengt van waar je mee bezig bent. Door ze bijvoorbeeld dingen te laten lezen of samen opdrachten te doen. Maar ook op een andere manier je omgeving te betrekken door bijvoorbeeld letterlijk een foto uit te printen en op te hangen met een beeld wat jou herinnert aan waar je mee bezig bent. Of letterlijk een paar goede sportschoenen en een sportmaatje zoeken die het sporten comfortabeler maken. Ook wordt de omgeving in dit soort trajecten niet actief betrokken. Wel werk ik met een aantal vragenlijsten die zich richten op beleving van klachten (4DKL) en hoe je psychologische flexibiliteit is (FIT-60).

Zoals heel het aanbod van Opstellers gericht is op:

  • stoppen met moeilijkheden op te lossen vanuit je beGRIJPbare verstand,
  • vanuit ‘niet weten’ van een grotere afstand kijken naar het geheel waar je ‘problemen’ onderdeel van zijn (uitzoomen) en of de plek waar je steeds gaat staan, voor jou wel de ‘goede’ plek is (hoe je je ‘opstelt’).

“Het contact met Judith voelt voor mij zo vertrouwd dat ik op een open oordeelloze manier naar mijn eigen gedrag en gedachten heb kunnen kijken, in plaats van uit schaamte niet kijken naar waar ik last van heb”

Aanpak

In een intakegesprek werk ik samen met jou je vraag uit en maak ik met jou een traject op maat. Ik bied een kort traject en een 6-maanden traject. Dit laatste is intensief en niet voor iedereen. Ik kijk graag met jou welke bundel het beste bij jou past. Mijn ervaring is dat een aantal wat langere sessies eventueel gecombineerd met Opstellingendagen in groepsverband een krachtig effect hebben.

Ik zet je graag aan het werk, oftewel het eindigt niet bij een consult. Ervaren en leren zijn actieve bezigheden dus het is belangrijk dat je met het geleerde aan de slag gaat. Ik werk met diverse tools en opdrachten, van een ACT-app tot materiaal wat je van me toegestuurd kunt krijgen. Ik bekijk samen met jou graag wat het beste voor jou werkt, hoe jij in actie komt en hoe jij leert.

Ook vind ik het van belang om een eventuele partner bij minimaal 1 gesprek te betrekken, hij/zij kan je proces ondersteunen en heeft bijvoorbeeld extra informatie over hoe het met je gaat en hoe je vorderingen zijn.

Je hebt geen verwijzing nodig van een huisarts om je bij mij aan te melden voor hulp. Wel vraag ik je of je een toestemmingsverklaring wil tekenen zodat ik eventueel met je huisarts kan overleggen indien gewenst en uiteraard ook weer afgestemd met jou.